..... Kaavilta ..... Koillis-Savosta ..... Kotisivulle

Lokakuu 2007

 • Viikko 43-44
 • Viikko 40-42
 • Huhujako?

  Kuisketta ilmassa, että kunnassa viritellään taas veronkorotusta. Sitä kai ne toistuvat seminaarit tuottaa. Valmistellaan ja sitoutetaan päättäjäporukkaa noin vain vaivihkaisesti. Helppoa virkamiehille ja kunnan johdolle, ei siihen aivoja tarvitse vaivata. Muutama illanistuijainen ja parit kalvot. Sillä siisti. Istuntopalkkiot tulee ja porukka myötäilee.

  Viime tilinpäätöstä arvioidessaan tarkastuslautakunta kertoi, että Kaavin palveluita tuotetaan peräti yli 17 % kalliimmin kuin muualla! Ja kunnan tulot on niin tasokkaat, että köyhänapua on turha anella. Menee niin hyvin, että tosi huonosti.

  Ymmärtääköhän päättäjät, mitä veronkorotus vaikuttaa kunkin veronmaksajan talouteen ja paikalliseen ostovoimaan? Kaavilla 1 % -yksikkö tarkoittaa noin 300.000 euron ja puolikas noin 150.000 euron vetämistä pois kotitalouksilta, kaupoilta ja palveluyrityksiltä.

  Ja mihin tämä raha menee? Äkkinäinen arvelisi, että saisihan tuolla 10 lähihoitajaa vanhustyöhön. Sinänsä asiaan. Mutta otetaanpa päättäjille kiusallisempi laskentamalli. It-tohelluksessa meni puolikasprosentti, kunnanjohtoon sihteereineen kulahtaa vuosittain toinen puolikas (5 lähihoitajaa!). Siihen päälle kehittämisen kehittäminen, hoitamaton vuokrataloyhtiö asiantuntijoineen, jouluvalot, valomainostoteemit, … niin. Ja vielä ollaan palkkaamassa teknistä johtajaa tekijän paikalle. Nyt koskee jo päähän, ei jaksa laskea. Tai sen verran, että kunnollisella asiainhoidolla voisi palkata ne 10 lähihoitajaa vanhuspalveluun, … ilman veronkorotusta!

  Aikoja on eletty, monenlaisia. Mutta että tämmöistä, vajaan vaalikauden aikana. Jo toinen veronkorotus Lötjösen johdolla! -sattukin meille oikea osaaja ja visionääri johtajaksi.

  Sivun alkuun

  Palautteita viikolla 42:

  Avenue

  Sivistymättömälle ja katkeralle veronmaksajalle. Kirjoittelit asiaa mutta haluan oikaista hiukan Mustanniemen asfaltointiasiaa. Tekniselle lautakunnalle tuli esitys Mustanniemen tien asfaltoinnista, mutta lautakunta ei hyväksynyt kyseisen tien asfaltointia vaan teki ehdotuksen että asfaltointiin varattaisiin määräraha ensi vuoden budjettiin. Mistä lie kuitenkin tullut tämä asfaltointi tänä kesänä ja valaistukseen oli määräraha jo varattu viime vuoden budjetissa.

  Terveisin kokouksessa olija nimimerkillä asiallista palautetta

  Veronkorotusko?

  Jälleen on Kaavilla budjettiriihi tulossa mutta mistäs lisä rahaa kun ei ole enää mitään mistä muuttua rahaksi. Ollaanko jälleen veroprosentin kimpussa. Nyt valtuutettujen pitäisi katsoa peiliin mitä on tehty menneinä vuosina väärin, vai ollaanko vieläkin it huumassa ja muissa sopissa ryvettymässä.

  Nyt valtuutettujen pitäis jo alkaa katsoa tulevaisuuteen miten taas vuoden päästä. Jälleenkö taas veron korotus, ja kun ollaan vielä lopettamassa myös palveluja, kuten yläaste, ala-asteen keittiöt/ruokahuolto. Kohta ollaan myös lopettamassa varmaan syrjäkylän koulut. Joten nyt olisi sopivaa ruveta tekemään jo vaalityötä ensi vuoden vaaleja varten, ennenkuin Kaavi häviää kuntana kokonaan. Ja kaikki kunnan koulut myydään pilkkahinnalla samoin muu kunnan kiinteistökanta. Varmaan suurimmat säästöt tulisi jos virastotalo myytäisiin vaikka jollekin yritystoiminnalle.

  Nimimerkillä joko 21% vero

  Kuntalaiselle: K-Savo, Suora linja 18.10.2007

  Virkaturhake”, toden totta! Meillä kaavilaisilla on varaa ihan kaikkeen, jopa valtakunnan kalleimpaan kunnanjohtajaan, kun palkka suhteutetaan asukaslukuun. Kunnalliset jouluvalot maksavat vain kunnanjohtajan yhden kuukausipalkan verran. Valojen maksamiseksi säästöillä pitäisi lomauttaa kuukaudeksi jo 3-4 lähihoitajaa. Totta se on, ihan kaikkeen muuhun todellakin näyttää olevan varaa paitsi suoritushenkilöihin.

  Nimim. Veronmaksaja yksityispuolelta, vieläpä kunnanjohtajan veroinen

  Johtaja, johtaja, johtaja, …, emä munaus

  ”Kaavin kunta ja Juankosken kaupunki aloittivat ympäristötoimen yhteistyön 1.9.2007 alkaen. Isäntäkuntana toimii Kaavi. Muodostamme yhdessä noin 9200 asukkaan vireän, hyvät palvelut omaavan alueen.”

  Tällä mainoslauseella Kaavi hakee teknistä johtajaa kunnan internet - sivuilla ja maakuntalehdessä. Ulkopuolinen saa käsityksen, että haettavasta henkilöstä tulisi peräti kuntaparin (Kaavi-Juankoski) yhteinen teknisen toimialan johtaja. Jos ja kun näin ei ole, kyseessä on joko tarkoituksellinen mainosharha tai emä munaus. Eli molemmat, ilmoituksen laatijan arvaten ja tuntien.

  Kaavin julkinen rakentaminen on elänyt huippuvuotensa 1980-1990 -luvuilla. Taajaman asemakaavoitus on pohjakarttaa vaille valmis, samoin rantojen yleiskaavat. Julkinen rakentaminen painottuu varmasti jatkossa kunnossapito- ja muutostöihin. Rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu ovat lailla määriteltyjä tehtäviä, joita varten jo on henkilöstö. Mihin ihmeessä nyt tarvitaan peräti johtajaa, kun pitkäaikainen rakennuspäällikkönä toiminut mestari on saattanut hankkeet tähän pisteeseen?

  Ja kun nyt, ensimmäisen kerran 35 vuoteen, kunnassa olisi tilaisuus tarkastella teknisen puolen uudelleenorganisointia, ei tilaisuuteen tartuttu. Ei maltettu, ei niin, vaan vielä hetki sitten riennettiin palkkaamaan kuntaan asuntopuolelle erillinen asiantuntijaosaaja. Mihinhän tehtävään, siis oikeasti?

  Johtajia kunnassa on ennestään pitkä liuta ja pomottajia sen päälle, ei kehtaa edes luetella. Kunnan henkilöstömenot ovat paisuneet vuosi vuodelta, ja varmasti räjähtävät käsiin terveydenhuollon koko potin valjettua. Talous ei kerta kaikkiaan kestä uutta ylätason porukkaa. Tekijöitä tänne tarvitaan ja kustannustietoisia osaajia, jotka pistävät kustannuksen kuriin ja henkilöstön oikeisiin töihin.

  Mutta niin vaan näyttää jatkuvan, että mielikuvia ja kuplaa luodaan, todellisista tekijöistä saatikka rahasta ei väliä. Verkostosuhteita ja suunnattomia yhteistyötaitoja mainostettiin kunnanjohtajaakin valitessa, ja tulokset on nähtävissä. Tässä näyttää toistuvan sama onnettomuus. Merkit on ilmeiset, tekeillä on oikea emä munaus ja taas kerran saman turhakkeen toimesta.

  Yhtä juhlaa

  (10.10.2007)

  Raitti on avattu ja kello soitettu. Juhlapuheet olivat täyttä asiaa siltä osin kuin kuultiin. Hallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan viisaat sanat jäivät jo kuulematta. Varmaan heilläkin olisi ollut sananen sanottavanaan, ellei äänentoisto olisi pettänyt ja siinä odotellessa tullut kiirus Taikapataan tiedotustilaisuuteen.

  Ministerin ja muiden arvovieraiden joukosta jäi kaipaamaan moniakin tie- ja torihankkeen vaiheissa kunnostautuneita vaikuttajia. Mm. entistä kunnanjohtajaa ja kellon tekijää ei kumpaistakaan torilla näkynyt. Liekö heillä ollut esteitä tai peräti jätetty kutsumatta. No, tulleehan heille Koillis-Savo, niin ovat saaneet jälkikäteen lukea juhlasta.

  Juhlassa kukoisti silmiinpistävä luottamushenkilö- ja virkamiesnarsismi. Valtuuston puheenjohtajaa ei luonnollisestikaan tohdittu ohittaa. Mutta hallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan ohella uskoi näkevänsä edustusrivissä muutakin luottamus- ja virkajohtoa kuin ”kukkopoika” Tuunaisen mikin varressa.

  Kaiken kaikkiaan juhla jäi jotensakin torsoksi. Äänentoistokin petti juuri tiejohtajan puhuessa! Loput puheet jäivät huulilta luettaviksi, mitä nyt kelloa kilauteltiin muutaman kerran. Siinä kaikki! Sitten Tuunainen vain hoihkaisi, että Taikapadassa alkaa tiedotustilaisuus ja yleisölle on kahvia.

  Lämmin kahvi virkisti mukavasti ja pullakin maistui kuin aikoinaan Sannin baarissa. Varmaan olikin Sannin itsensä leipomaa, niin oli tuoretta ja hyvää. Se hyvä, mitä Taikapadassa ”pikkupiirille” tiedotustilaisuuden päätteeksi tarjoiltiin, jäi meiltä toriyleisöltä maistamatta. Kyllä se varmasti niin hyvää on ollut, että laskun maksuun sentään saanemme osallistua - ilman eri kutsua.

  T: Entinen luottamusmies